Het Strijkijzer

Opdrachtgever:
Woningcorporatie Vestia

Locatie:
Het Strijkijzer
Rijswijkseplein, Den Haag

Jaar van uitvoering:
2015

Werkomschrijving:
Het Strijkijzer is een torenflat aan het Rijswijkseplein en is 132 meter hoog. Het is één van de hoogste gebouwen van Den Haag. Door de speciale constructie produceerde de kroon van het gebouw bij harde wind een hoge fluittoon. Om dit probleem op te lossen, zijn er in 2010 lexaanplaten geplaatst op de roostervloeren van de kroon. Deze lexaanplaten zijn bevestigd door middel van meer dan vijfduizend bevestigingsblokjes. Echter moesten al deze bevestigingsblokjes worden vervangen, omdat de blokjes waren aangetast door weersinvloeden. De bevestigingsblokjes zijn vervangen door blokjes van HDPE kunststof. Dit materiaal neemt nagenoeg geen vocht op en is goed bestendigd tegen UV straling.

Het vervangen van de bevestigingsblokjes was een risicovol project, omdat ze bij het vervangen niet naar beneden mochten vallen. De bevestigingsblokjes moesten dus op een zo’n veilig mogelijke manier vervangen worden. De mogelijke kans dat er blokjes vanaf 132 meter hoogte naar beneden zouden vallen, moest worden uitgesloten. Tevens was de bereikbaarheid voor het vervangen van de bevestigingsblokjes lastig.

Om dit project uit te voeren en de veiligheid te waarborgen, zijn wij een samenwerking aangegaan met het bedrijf High Work Solutions. Dit is een klimbedrijf dat gespecialiseerd is om werk uit te voeren op hoogte. High Work Solutions maakt gebruik van speciale bakken. Indien een bevestigingsblokje of ander materiaal naar beneden zou vallen, zou dit direct worden opgevangen. Hierdoor werd het risico van het project aanzienlijk verminderd.

Overzicht alle projecten